Permanente make up
Sinds januari 2025 ben ik pmu eyebrow specialist. Dit houd in dat ik permanente make up plaats door middel van hairstrokes of ombre/powder techniek. Een combinatie van beide technieken kan uiteraard ook.
En sinds februari 2025 zet ik ook infralash (lijntje tussen de wimpers) en een traditionele eyeliner.
Ben je het zat om elke dag je wenkbrauwen te tekenen? Of vind je het fijn om altijd ‘’wakker’’ op te staan? Dan is pmu wellicht wat voor jou!
Wat is pmu nou eigenlijk?
Pmu, oftewel permanente make up zijn semi permanente wenkbrauwen of eyeliner waarbij pigment wordt ingebracht in de huid dmv één of meerder nano of micro naaldjes..
Dat wil zeggen dat het effect na verloop van tijd vervaagt. Bij een gemiddelde persoon blijft permanente make-up ongeveer 1,5 tot 2 jaar zitten. Dit verschilt erg per persoon.
Voor de behandeling
Wenkbrauwen:
Voordat we beginnen met het pigmenteren gaan we eerst alles uittekenen, browmapping. Hierbij kijk ik naar je eigen vorm wenkbrauwen, naar de gezichtsvormen en naar jouw wensen. Zit de vorm er goed op en ben je tevreden? Dan ga ik kijken naar jouw huidtint en welke kleur erbij past. Samen beslissen we welke kleur het uiteindelijk gaat worden. Als alles naar wens is kan het pigmenteren beginnen.
Eyeliner:
Voordat we beginnen bespreken we wat voor eyeliner je graag wilt. Wil je een infralash (dun lijntje tussen de wimper) of wil je een klassieke eyeliner? Wellicht wil je ook de onderkant 1/3, ½ of misschien wel volledig. Wanneer dat besloten is kan je nog kiezen welke kleur je wilt. Over het algemeen kiest men wel voor zwart. Maar bruin is bijvoorbeeld ook een optie.
Tijdens de behandeling
Alles staat klaar, de huid wordt schoongemaakt, de oppervlakkige verdovings crème wordt aangebracht en dan kunnen we beginnen. Doormiddel van een special permanente make up apparaat met ultradunne naaldjes wordt huidvriendelijke pigment in de huid gebracht.
We volgen de uitgetekende lijnen zodat we mooie strakke powderbrows/eyeliner kunnen zetten.
Na de behandeling
Wanneer ik klaar ben met pigmenteren mag je eindelijk in de spiegel kijken. In geval van de wenkbrauwen: Niet schrikken! Je wenkbrauwen zijn nu erg vol en waarschijnlijk wat donkerder dan verwacht. Maar echt waar, dat komt goed! Je krijgt een verzorging mee en wat nazorg instructies.
Verloop
Wat kan je verwachten bij de wenkbrauwen?
De eerste dagen zal het nog donker zijn. Daarna worden het korstjes. Kom absoluut niet aan je korstjes, dit kan een negatief effect hebben op het herstel en op de kleur. De korstjes vallen er zelf vanaf.
De korstjes verdwijnen maar je kleur waarschijnlijk ook! Geen zorgen, de kleur trekt weer bij en daarnaast kom je na 6 weken weer terug om het bij te weken
Wat kan je verwachten bij een eyeliner?
Je oogleden kunnen wat gezwollen zijn. Leg voor de zekerheid van tevoren een zak met bevroren erwtjes in de vriezer, doe er een schone doek omheen en leg ze op je ogen. Het is wel belangrijk dat je de eerste 72 uur geen lenzen draagt, de ogen niet afdekt (bijvoorbeeld d.m.v. een slaap masker) en geen make up draagt.
Bijwerken na 6 weken
Na ongeveer 6 weken kom je weer terug. Dan gaan we kijken hoe het eruit ziet. Zitten er misschien nog plekjes waar het pigment niet heeft gepakt of vind je het misschien nog wat te licht? Dit kunnen we corrigeren bij deze afspraak.
Informatie over de risico’s van tatoeages en permanente make-up (PMU)
Het aanbrengen van tatoeages en permanente make-up (PMU) brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de tatoeëerder of PMU- behandelaar op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. Omdat er tijdens het zetten van permanente make-up een wond ontstaat is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B of C. Controleer daarom of de behandelaar hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe PMU gaat ontsteken.
Laat geen tatoeage of PMU aanbrengen:
- Als u zwanger bent of borstvoeding geeft;
- Als u onder de invloed van alcohol of drugs bent;
- Op een moedervlek of een litteken dat is overgebleven na het verwijderen van een melanoom.
De volgende omstandigheden of aandoeningen brengen mogelijk een hoger risico van complicaties met zich mee:
- Huid:
- Huidinfectie ongeacht de locatie en de soort infectie
- Allergieën (geef aan of u een allergie hebt, bijvoorbeeld latexallergie, allergie voor metalen en conserveringsmiddelen)
- Huiddelen die beschadigd of abnormaal lijken, waaronder moedervlekken
- Eventuele huidziekten die actief zijn (bijvoorbeeld eczeem, psoriasis)
- Huiddelen die onderworpen zijn geweest aan plastische chirurgie of radiotherapie met inbegrip van recente littekens en keloïden (blijkens medisch advies)
- Een eerder getatoeëerde plek die nog niet volledig is genezen
- Een plek waar onlangs een tatoeage is weg gelaserd of met een andere methode is weggehaald indien de wond nog niet is genezen
- Algemene aandoeningen:
- Hemofilie of een andere stollingsziekte
- Epilepsie, hart- en vaatziekten
- Bekende allergieën (bijvoorbeeld latexallergie)
- Diabetes
- Een auto-immuunziekte
- Immunosuppressief en aandoeningen met een gecompromitteerd immuunsysteem
- Sarcoïdose
Indien een van de bovenstaande omstandigheden of aandoeningen op u van toepassing is en u toch een tatoeage wenst, raadpleeg dan eerst uw arts en vraag advies.
Do’s en Dont’s
- Neem 24 uur van tevoren geen aspirine in (paracetamol mag wel)
- Drink 24 uur van tevoren geen alcohol
- De eerste 48 uur mag er geen water op het behandelde gebied komen.
- Probeer het behandelde gebied zo droog mogelijk te houden.
- Smeer geen zalf, purol, vaseline, milk en/of lotion op het behandelde gebied.
- Gebruik alleen wat uw PMU-specialiste heeft geadviseerd. En altijd een nieuwe ongeopende verpakking dit i.v.m. hygiëne.
- Druppel geen wonddesinfectie-middel (sterilon/Betadine) op het behandelde gebied.
- Gebruik geen cosmetica op het behandelde gebied tijdens het genezingsproces.
- Vermijd contact met zwemwater (chloor), sauna, stoombad.
- Totdat het behandelde gebied is genezen mag u niet zonnebaden of zonnebanken (ook niet met zonnebrandmiddel)
- Nooit met de handen aan het behandelde gebied komen dus niet krabben/trekken aan schilfertjes, wacht rustig af tot de korstjes eraf vallen.
- Neem bij extreme roodheid, pus, kleurverandering, bloedig, en/of pijn aan de wond contact op met uw PMU-specialist of huisarts.
Wenkbrauwen
De wenkbrauwen mag u niet bijtekenen totdat de korstjes eraf gevallen zijn.
De eerste 48 uur mag u geen water op de wenkbrauwen laten komen. Wees dus ook voorzichtig met milk en lotion. Gebruik enkel wat wij meegeven en gebruik het enkel met een schoon wattenstaafje en alleen voor jezelf!
Kom niet aan de korstjes en laten het behandelde gebied zoveel mogelijk met rust.
Ogen
De ogen mag u niet opmaken met oogpotlood en mascara totdat de korstjes eraf zijn, dit i.v.m. hygiëne.
De eerste 48 uur mogen de ogen niet in contact komen met water. Draag ook 72 uur geen lenzen!!
Indien u lenzen draagt (na 72 uur) moet u de handen goed wassen voordat u de lenzen inbrengt, omdat er natuurlijk minuscule wondjes op de wimperrand zitten.